Güvercinlerin Üretim (Yavru) Dönemi Bakımı
Güvercinlerin Üretim (Yavru) Dönemi Bakımı
Güvercinlerin yavrulama dönemleri, güvercin yetiştiricileri ve güvercin sahipleri için tarifi imkansız bir heyecandır. Bu heyecan dolu üretim dönemini hem ebeveyn güvercinlerin hem de yeni yavru güvercinlerin sağlıklı atlatabilmesi için özenli ve titiz davranmak gereklidir. Elbette güvercinlerin üretim dönemini sağlıklı geçirmesi için, onlara yalnızca bu dönemde değil, genel olarak tüm bakımlarında özenli davranmak ve bakımlarına dikkatli ve titiz olmak gerektiğinin de altını çizmeliyiz.
Güvercinlerin bir yıllık bakımlarında temel olarak üç dönem vardır. Bu yazımızda, güvercinlerin üretim dönemi bakımına yakından bakacağız. Tüy dönemi ve kış dönemi bakımına dair detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz.
- Tüy Dönemi Bakımı
- Kış Dönemi Bakımı
- Üretim (Yavru) Dönemi Bakımı
Güvercinlerin üretim, yani yavru alma dönemi, her yuvanın şartlarına bağlı olarak değişse bile, üç aşağı beş yukarı Mart ayının ilk haftası sayılabilir. Bu nedenle Mart ayının ilk haftasına gelmeden ya da başka deyişle yetişkin güvercinleri çiftleşmeleri için bir araya getirmeden evvel yaklaşık bir ay önceden sahip olunan güvercinlerin genel sağlık durumları gözden geçirilmelidir. Özellikle salmonella, koksiyodiz ya da kurt gibi sağlık problemlerinin olup olmadığına bakılmalı ve gerekiyorsa bu hastalıklara karşı önlem alınmalıdır. Bu hastalıklara karşı gerekli önlemler alındıktan sonra Mart ayının gelmesiyle güvercinler birbirleriyle eşleşebilmeleri için bir araya getirilmelidir. Güvercinleri bir araya getirmeden iki üç gün öncesinde onlara E vitamini takviyesi yapmak, sahip olunan güvercinlerin döl verimliliğini artıracak ve dünyaya gelecek yavrunun sağlıklı olmasını sağlayacak bir püf noktasıdır.
Güvercinlerin üretim (yavru) dönemlerinde yem karışımları şöyle olmalıdır:
- % 30 Mısır
- % 20 Buğday
- % 10 Ak darı
- % 5 Çekirdek
- % 35 Bezelye
* Güvercinler şayet yaz aylarında çiftleşmeleri için bir araya getirileceklerse, yem karışımlarındaki buğday oranı biraz daha düşürülebilir. Tam tersi, çiftleştirmeleri kış aylarında yapılacaksa, bu defa yem karışımındaki buğday oranı arttırılmalıdır.
Güvercinler yavrulama dönemlerinde, yani genellikle Mart ayından itibaren sabah ve akşam olarak günde iki öğün ile yemlenmelidir. Yine bu dönemde, her iki öğünde de sahip olan güvercinler yeterince yemlendikten sonra, yemleri önlerinden alınmalıdır. Güvercin yavrularının yumurtadan çıkmasıyla birlikte, güvercinlere verilecek olan yem karışımlarında kullanılan tahılların orta ya da küçük boy olanları tercih edilmelidir. Zira bu tercih, yavru güvercinini besleyecek olan ebeveyn güvercinin yavrusunu daha kolay ve rahat beslemesini sağlayacaktır. Yavru güvercinler, yumurtalarından çıktıktan itibaren yaklaşık bir hafta ya da on günlük bir süreliğine ebeveyn güvercinin sütü ile beslendikten sonra yemlenmeye başlayacaktır. Yavru güvercin bakımı için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.