Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanunu, sadece sürücü ve yayalarla ilgili değil, hayvanları da kapsayan düzenlemeler getiriyor.
Orman ve Çevre Bakanlığı’nın daha önce çıkardığı 5199 sayılı kanunun 21. maddesinde, “bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır” hükmü yer alıyordu.
Kanuna aykırı davranan kişiler hakkında ise yaraladığı hayvan başına, 369 TL para cezası uygulanıyordu.
Artık bahane yok
Yeni yasayla birlikte yaralanan hayvanların tedavi masrafları trafik sigortası tarafından karşılanacak. Böylece yollarda sıklıkla karşılaştığımız yaralı hayvanların, tedavi masrafları trafik sigortası ile garanti altına alınmış oluyor.
Düzenlemede, aracıyla bir hayvana çarparak yaralanmasına neden olan sürücülerin, tedavi masraflarından çekinerek, hayvanı olay mahallinde bırakmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ehliyet kurslarına ve belediyelere de görev düşüyor
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerine göre hayvan kazalarının en aza indirilmesi için ehliyet kurslarında, Hayvanları Koruma Kanunu‘ndan ve ilgili ceza maddelerinden bahsedilmesi gerekiyor.
Bu eğitimlerin düzenlenmesinde bakanlığa bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ya da İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden teknik yardım alınabiliyor.
Yetkililer ayrıca sokak hayvanlarının karıştığı kazaları önlemede, belediyeler tarafından kısırlaştırılıp tekrar alındığı ortama bırakılan hayvanın, gerek yerel hayvan koruma görevlileri gerekse halk tarafından da sahiplenilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Kaza durumunda yapılması gerekenler
Yaralanan hayvanın hasar bildirimini en geç 24 saat içerisinde öncelikle sigortaya kabul muayenesini yapan veteriner hekime, ilgili veteriner hekime bildirememesi halinde bölgede Tarsim A.Ş. tarafından yetkilendirilmiş başka bir veteriner hekime ve/veya poliçede kayıt altına alınan veteriner hekimlerden birisine bildirilmesi gerekmektedir. Kazaya sebep olan sürücünün, sigorta şirketine veteriner hekim raporu ve hayvanın yaralandığını gösteren fotoğrafları ulaştırması da gerekiyor.
Yorumlar 0