Güvercin Yuvası Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı güvercinler yetiştirmek ve sahip olunan güvercinlerin verimli bir yaşam sürebilmeleri için, güvercin yuvaları oldukça önemlidir. Bu nedenle güvercin yetiştirmeye ya da sahip olunan güvercin sayısı artırılmaya karar verildiğinde, öncelikli iş olarak güvercin yuvasını doğru bir şekilde meydana getirmek gerekmektedir.
Güvercin yuvasına karar verirken, sahip olunan güvercin sayısı, güvercin yuvasını nerede oluşturulacağı, yavru güvercinin olup olmadığı kıstasları önemlidir.
Güvercin Yuvası Nerede İnşa Edilmeli?
Güvercin yuvalarını, bahçe kümesleri, teras kümesleri, tavan arası kümesleri olarak temelde üç kategoriye ayırmak mümkündür. Güvercin evinin oluşturulacağı yere karar verildikten sonra bir önemli nokta da, yuvanın yeterince güneş alıp almadığıdır. Kümesin meydana getirileceği alanın, rüzgarın ılık ılık estiği, muhakkak sabah güneşi ışığını tam alıyor olduğu ve tercihen gün içinde de güneş ışığından faydalanabilir özellikte olması, oluşturulacak olan güvercin kümesinde, güvercinlerin sağlıklı ve huzurlu bir şekilde barınmaları sağlanmış olacaktır. Bu açıdan güvercin kümeslerinin oluşturulacağı en doğru yönlerin doğu ya da güneydoğu yönleri olduğunu söylemek mümkündür.
Şayet bahçe ya da terasta bir güvercin yuvası meydana getirilecekse, inşa edilen kümesin yerden yaklaşık kırk beş ya da elli santimetre yüksek olması gerekmektedir. Zira bu yükseklik sayesinde, güvercin kümesinin içindeki havanın, kümesin altından oluşacak hava sürkülasyonu sayesinde sürekli temiz ve kuru kalması sağlanmış olacaktır. Hava sürkülasyonunun devamlılığı için kümesin ön ve tavan kısmında da yine havalandırma delikleri bulunmalıdır. Hava sürkülasyonu kümesin havasını temizleyeceği gibi, güvercin kümesinin tabanın da kuru kalmasını sağlayacak, bu sayede kümes tabanında oluşan nemlenme sonucu meydana gelebilecek zararlı mikropların oluşması da engellenmiş olacaktır.
Güvercin Yuvası Ölçüleri
Her ne kadar ideal bir yuva ölçüsü belirtilmese de, güvercin yuvası için kullanılacak olan kümesin, içinde bulunan güvercinlerin rahat hareket edebileceği ve kendilerini güvende hissederek yavrulayabilecekleri genişlikte olması gerekmektedir. Bu açıdan da, iki yetişkin güvercinin yaşayacağı bir güvercin kümesi en az, kırk santimetre derinliğinde, altmış ya da yetmiş santimetre genişliğinde ve kırk santimetre yüksekliğinde olmalıdır. (40x70x40 cm ya da 40x60x40 cm)
Güvercin Yuvasının Temizliği
Güvercinlerin sağlıkla ve huzurla yaşayabilecekleri bir yuva inşa ettikten sonra, en önemli nokta yuvanın temizliğidir. Zira kümes hayvanları sıklıkla kümes içinde meydana gelen zararlı mikroplardan hastalık kapmaktadırlar. Güvercin yuvalarının tabanına bir ızgara yerleştirmek, güvercinlerin dışkıları ile mümkün olduğunca az temas etmelerini sağlayacaktır. Hem bu ızgaralar sayesinde, kümesin tabanı çok daha kolay temizlenebilmektedir.
Güvercinlerin sağlıklı ortamlarının bozulmaması için, güvercin kümesinin haftalık temizlik rutini asla aksatılmamalı ve bu rutine kümesteki tüm malzemelerin temizlenmesi dahil edilmelidir. Güvercin yuvasının içindeki suluk ve yemlikler yıkanıp temizlenmeli, kümes, elektrikli süpürge ile iyice tozlardan arındırılmalıdır. Rutin temizlik tamamlandıktan sonra, dezenfektasyon sıvısının karıştırıldığı sui le, yuva iyice silinmeli ve yuvanın bir sonraki bir hafta içinde mikrop barındırmaması sağlanmalıdır. Dezenfekte edici bu karışımı, sprey şişesi ile yuvanın el girmeyen yerlerine püskürtmeyi de ihmal etmemek gerektiğinin altını çizelim.
Yorumlar 0