Güvercinlerin Kur Yapma Davranışları
Güvercin sahipleri için güvercinlerini izlemek çok büyük keyiftir. Zira güvercinler, sağlıklı olduklarında ve yuvaları yeteri kadar temiz ve güvenilir olduğunda, keyifleri de bir o kadar yerinde olur; dolayısıyla sağlıkla yaşamaya ve sağlıklı yavrular üretmeye devam ederler.
Dişi ve erkek güvercinlerin birbirlerine kur yapma davranışları adeta doğanın bizlere sunduğu bir sanat gibidir. Birbirlerini etkilemek ve yeni güvercin yavruları dünyaya getirebilmek adına çiftleşebilmek için birbirinden güzel beden hareketleri yaparlar. Bu hareketleri yapmaları ayrıca güvercinlerin sağlıklarının da yerinde olduğunun göstergesidir.
Dişi ve erkek güvercinlerin birbirlerine yaptıkları kurlar sırasıyla şöyledir:
- Erkek güvercin boyun bölgesinde bulunan tüyleri şişirerek dişi güvercini göz hapsine alır ve etkilemeye çabaladığı dişi güvercinin çevresinde çember şeklinde döner.
- Dişi güvercin hareket ettikçe, erkek güvercin kuyruğunu yere sürte sürte, dişi güvercinin arkasından hızla yürür.
- Erkek güvercin, çiftleşmek istediği güvercinin arkasından yürürken, dişi güvercine kur yapmaya çalışan başka erkek güvercinler varsa, onları, dişi güvercinden uzak tutabilmek için çabalar.
- Dişi güvercin de eğer ki erkek güvercinden etkilendiyse, hareketlerinde yavaşlar ve erkek güvercinin yanına gelebilmesini sağlar.
- Artık aşkı ilan etme zamanı gelmiştir. Dişi güvercin erkek güvercinin gagasına kendi gagasını yaslar. Bir süre bu şekilde duran güvercinler, daha sonra aynı pozisyonda ve aynı ritimde başlarını aşağı ve yukarı hareket ettirmeye başlarlar. Güvercinlerin bu hareketleri bir nevi dans gibidir.
- Artık çiftleşme zamanı gelmiştir. Dans ile birbirlerine kur yapmaları sona erdikten sonra, erkek güvercin, dişi güvercinin üzerine çıkar. Dişi güvercinin üzerinde dengede durabilmek adına da kanatlarını çırpar. Üç ya da dört saniye süren çiftleşme sürelerinde erkek güvercin bu şekilde davranmaya devam eder.
- Çiftleşme sona erdiği zaman, artık kutlama zamanıdır. Dişi güvercin çiftleşmeden hemen sonra pasif kalmaya ve güvenli bir yere geçmeye meyillidir. Erkek güvercin ise, bir nevi diğer güvercinlere bu mutluluğunu anlatmak istercesine kanatlarını birbirine çarpa çarpa üç ya da dört kez havada gösteri uçuşu yapar.
Güvercinlerini iyi gözlemleyen ve çiftleşme dönemlerini doğru takip eden bir güvercin sahibine artık bu iki güvercinin yavrularını güvenle ve sağlıkla dünyaya getirebilmeleri için üretim dönemi bakımına özen gösterme sorumluluğu düşer.
Yorumlar 12
Çok güzel siteniz var guvercinler ile ilgili başarılı bir site başarılarınız devamını dilerim
Bisey sorcamm bende guvercin vr boz cok az kur yapiyo cember halinde donmuyo erkekmi disimi
dişi
dişi
erkek cıftlesmeye ccalısıyor dısı kacıyor neden aceba bı bılgılendırırmısınız acil
Merhabalar benim erkek basini disinin altina sokuyor ve otuyor aceba ciflesiolarmi baska biseymi bilen yardimci olabilirmi
Bunun bi çözümü bulundumu
Arkadaşlar benim bir çift Güvercinim var 20 gün oldu çiftleşıyorlar ama hala yumurta yok lütfen yardımcı olun
Bende bi çakmaklı var dişi aldım ona kıyruğunu uere sürtüyo ötüyo xinsiyetini bilemedim yardımcı olun lütfen
dişi çünkü erkek güvercinler kur yapar
Merhabalar. Bi sorum olacak. Bi güvercin var sürekli balkonda aynı yere gelip ötüyor. Bunu 1 haftadır yapıyor. Nedendir acaba?
Benim guvercinimin esi yok ve kırmızı hiç birşey yemedi ama dıskısında kan var ishal degil sizce neden böyle oldu bilen lütfen yazsın