
Öncelikle birçoğumuzun aklında soru işaretine sebep olan ‘Kedi eğitilebilir mi?’ sorusuyla başlayalım. Elbette ki kediler, köpekler kadar eğitime meyilli değillerdir. Ama bu kedilerin asla eğitilemeyeceği anlamına gelmez. Kedinizin size ne anlatmak istediğini doğru bir şekilde anlarsanız, hoşunuza gitmeyen davranışları yine onun dilinden cevap vererek bir daha yapmamasını sağlayabilirsiniz. Kedileri Anlamanın İlk 10 Yolu adlı yazımızda daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama şöyle de bir gerçek vardır; kedilere itaat etme, saldırma, arama-bulma gibi belli başlı komutlar öğretemezsiniz. Çünkü kediler başına buyruk hayvanlardır. Kedinize vereceğiniz bu eğitim daha çok mutfağa girmesi, sizi ısırması gibi yapmasından hoşnut olmadığınız bir takım hareketleri engellemek için olabilir. Kedinizi eğitirken kesinlikle sabırlı, hoşgörülü ve gerçekçi olmalısınız. Yani yetişkin bir kedinize banyoya gidip tuvaletini yapmasını öğretmek gibi hayaller kurmak yerine daha gerçekçi sonuçlar alacağınız eğitimleri vermelisiniz.
Kediler en başta da belirttiğim gibi başına buyruklardır. Kendi istekleri doğrultusunda hep bir sonraki hareketini planlayarak hayatlarını sürdürürler. Yani siz mutfağa girme dediniz diye kediniz mutfağa girmemezlik yapmaz. Mutfağa girerse aç kalacağını ya da sizle bir daha oyun oynayamayacağını bildiği için mutfağa girmez. Buradaki püf nokta; kedinizin zaaflarını tespit edebilmeniz ve onu motive eden şeyler üzerinden eğitimini vermeniz gerekir. Bu şekilde daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Genel olarak her kediyi aslında birçok evcil hayvanı motive eden ve eğitimin olmazsa olmazı ödüllendirmedir. Bazı kediler vereceğiniz yaş mamayı bazıları ise okşanmayı ödül olarak beller. Kısacası kedinizin zaaflarını bilmenizde kesinlikle fayda vardır. Yapılan araştırmalara göre en verimli eğitim saati kedinizin mama saati öncesi yani aç olduğu anlardır. Böylelikle zaaflarından biri olan mama üzerinden eğitimini verebilirsiniz.
Kedi eğitiminde bir diğer önemli püf nokta ise cezalandırmadır. Kediler yüksek ve ani seslerden, bağırtılardan pek hoşnut olmazlar. Onu cezalandırırken çizgiyi pekala korumanız önemlidir. Onun hoşlanmadığı bir şekilde cezalandırırsanız, kedinizin sizden soğumasına bile sebep olabilirsiniz. Eğer kedinizle oynarken sürekli sizi ısırıyor ya da tırmalıyorsa, bilin ki bunu size zarar vermek için yapmıyordur. Onun oyundan anlayışı o şekilde gelişmiştir. Bunu düzeltmek için her ısırdığında ona vurmak ya da bağırmak yerine normal bir ses tonuyla ve gayet sinirli bir yüz ifadesiyle hayır deyin. Yine tekrarlarsa, yavaşça kendinizi çekin, ve onunla oynamayı bırakın. Bunu her oyun oynayışınızda tekrarlarsanız kediniz bir süre sonra sizi ısırmak ile onunla oyun oynamayı bırakmanız arasındaki ilişkiyi kuracak ve bir daha tekrarlamayacaktır.
Kedilerin bir diğer meşhur alışkanlığı kaba tabiriyle evdeki mobilyalara olan düşmanlıklarıdır. Kanepenizi ve benzeri eşyaları tırmaladığı için kedinize hayır diyerek kızmanız pek de işe yarar bir çözüm değildir. Çünkü kediler genellikle bunu tırnaklarını törpülemek, çok düşük bir ihtimalle de rahatsız olduğunuzu bildikleri için dikkatinizi çekmek amacıyla yaparlar. İlk çözümünüz elbette ki bir tırmalama kütüğü edinmektir. Çoğunlukla işe yarayan bu çözümde sizin kediniz hoşlanmadıysa alıştığı gibi devam edecektir. Yine de kedinizin zaafını kullanarak eğitimine bunu da ilave edebilirsiniz.
Eğitim süreleri birçok uzmanın da belirttiği gibi 10-15 dakikayı geçmemeli, ve eğitim süresince kedinizin dikkatini dağıtan ortamlarda eğitimini vermemeye çalışın. Değişik sesler duyabileceği ya da pencerenin açık olduğu bir ortamda kedinize bir şey öğretmek işinizi oldukça zora sokar. Kedilerin ruh halleri tıpkı bizler gibidir. Bir gün çok enerjik, size kendini sevdiren, oyun delisi bir moddadır. Başka bir günse huysuz, uykucu ve sinirlidir. İşte bu kötü günlerinde bırakın eğitim vermeyi; yanına bile yaklaşmasanız iyi edersiniz.
Yorumlar 0