Kedilerde Görülen Parazitler
Kedilerde sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olan parazit sorunu hayvan dostları için büyük bir öneme sahip. Küçük dostlarımıza faydamız dokunabilmesi için bu konuda bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum bu nedenle sizinle parazitler hakkında birkaç önemli bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bu sorun bit, pire, kene gibi dış parazitlerden kaynaklanabileceği gibi mide bağırsak kıl kurtları veya akciğer kıl kurtları gibi iç parazitlerden de kaynaklanabilir.
Kedilerde Görülen Dış Parazitler Ve Etkileri
Dış parazitler hayvanın deri döküntüleri ve kanı ile belenerek çeşitli deri hastalıklarına ve kan ile beslenirken geçirdiği hastalık etkenleriyle birçok sistemik hastalığa neden olurlar. Bu parazitlerin başlıcaları ctenocephalides felis, sarkoptik akarlar (uyuz etkenleri), keneler, tricodectes canis gibi bit ve pirelerdir. Kan emenleri vücudunda taşıdıkları kan parazitlerini kan emerlerken kedilere aktararak onlarda bu etkenlerin parazitlenmesine neden olurlar. Ayrıca uyuz etkenleri tüy dökülmelerinin ve kaşıntının en yaygın nedenidir. Bu tüy dökülmeleri genel veya bölgesel olarak görülebilir.
Kedilerde Görülen İç Parazitler Ve Etkileri
Kedilerde görülen iç parazitler yerleştikleri ve etkilediği bölgelere göre çeşitli etkiler ile kendini belli ederler. Akciğer kıl kurtları çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurken sindirim sisteminde parazitlenen mide bağırsak kurtları ishal, kabızlık, bağırsak tıkanmaları, kilo kaybı gibi semptomlarla kendini belli ederler. Bu parazitlerden diphlidium caninum kedilerin yalanırken üzerlerindeki pireleri de yemesi sonucunda bulaşır. Giardia bir protozoondur ve enfekte suların içilmesi ile bulaşarak ishale neden olur. Toxoplasma ise zoonoz bir enfeksiyondur ve özellikle hamile kadınlara bulaşması ile insanlarda düşüklere neden olabilir. Echinocossus bir tür şerittir ve kediler için sadece ishal yapsada insanlarda kist hidatit adı verilen tehlikeli bir hastalığa yol açabilir. Diroflaria kedi ve köpeklerde kalpte parazitlenir. Genelde köpeklerde bulunmasına rağmen kedilerde de görülebilir. Kalp kapakçıklarına yerleşerek dolaşım problemlerine yol açarlar. İsospora felis ise halsizlik iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan bir protozoondur.
Kedilerde Parazitlerin Tedavisi
Kedinizde normalden fazla kaşınma hareketi gözlemlerseniz, tüy dökülmeleri saptarsanız, kedinizin dışkısında hareket eden kurtçuklar görürseniz, kediniz kusuyor ve kusmuğunda kurtçuklar bulunuyorsa, bağırsak tıkanıklığı nedeniyle dışkılayamıyorsa, anüsünden dışarı doğru sarkan kurtlar görüyorsanız, anüsünü yere sürtüyorsa, üzerinde bit ve pire görürseniz, özellikle kulak ve yüz etrafında yapışmış halde bir kene gördüyseniz kediniz parazit sorunu ile karşı karşıya demektir ve en kısa zamanda veteriner hekim muayenesinden geçirerek tedaviye başlamanız gerekmektedir.
Yorumlar 6
Verdiginiz bilgiler için teşekkürler Peki ev kedilerinde olur mu?
Benim ev kedim var çok şişman birşey olurmu
Benim ev kedim var çok şişman birşey olurmu biz kedime her 3 ay pire ilacı veriyoruz sıktıktan sonra vücudunu yalıyor birşey olurmu
Harika bilgiler teşekkürler
Mrblar, 8 yasinda kisir oglan bir kedim var. Gobeginde sivilcemsi birsey cikti resmini cektim ancak nasil yollayabilirim? Anlasilmasi acisindn. Yardim istiyorum malesef veteriner ucretleri cok fazla.
İyi günler ev kedim var ve 3 gündür kusuyor kusmuğunda şeritler var hemde çok büyük ne yapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim