- Her kedinin kendine has kişiliği ve karakteri vardır. Kedinizi tanımaya ve anlamaya çalışın.
- Eğer annesinden yeni ayrılmış bir kedi sahiplenmişseniz; onunla olabildiğince fazla vakit geçirmeye ve şefkat göstermeye özen gösterin.
- “Kedilerle İlgili Kitaplar” adlı yazımızda tavsiye ettiğimiz çok satanlar listesinde yer alan kitaplardan birini alıp, kedilere dair daha ayrıntılı bilgileri edinin.
- Kedinizin evinizdeki mobilyaları tırmalaması, etrafa kusması ya da çiş yapması size ve etrafa zarar vermek istediğini göstermez. Bu nedenler yüzünden ona kızmayın.
- Evcil hayvan sahiplenmek büyük bir sorumluluk ister; tatile çıktığınızda onu evde asla yalnız bırakamayacağınızın bilincinde olmanız gerekir.
- Yavru kedilerin davranışları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun.
- Kedilerin de duyguları olduğunu hiçbir zaman unutmayın; onlar da kıskanabilir; üzülebilir; stres olabilir; sevinebilir hatta sizi rüyalarında görebilirler.
- “Kediler nankör hayvanlardır.” gibi rivayetlere kulak asmayın. Kedinize karşı her ne hissediyorsanız gerçek odur; ona inanın. Kedinizle aranızdaki bütün tabuları yıktığınızdan emin olun.
- Kedilerin gizli yaşamının keşfine çıkma bir hayli zor ama en az o kadar da eğlencelidir. Her kedinin kendisine ait, kendisine özel yarattığı bir dünya vardır. Bencillikleri yadsınamaz özellikleridir.
- Kedilerin dünyasını anlamak için öncelikle duygularını anlamanız gerekir. Her miyavlamanın, ısırmanın, hırçın davranışların, oradan oraya koşuşturmaların, garip garip çıkan seslerin, hatta mobilyaların tırmalanmasının bile bir nedeni vardır. Kediler, nedensiz hiçbir şey yapmazlar.
- Tüm dünya benim etrafımda dönüyor edasında evde kendi hâkimiyetini kurmak ister. Tek yapmanız gereken; bırakın kendi evinde kendi krallığını kursun.
- Kedinizle aranızdaki ilişkiyi güçlendirmenin yolu, onunla vakit geçirmekten geçer. İşten her ne kadar yorgun da gelseniz, kedinize ne kadar vakit ayırırsanız, onunla aranızdaki bağ o kadar güçlenir.
- Kedinizin tıpkı bizler gibi nezle olabileceğini, mide ağrısı çekebileceğini, hazımsızlık yaşayabileceklerini, başlarının ağrıyabileceğini, deri hastalıkları çekebileceğini unutmayın. “Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar” adlı yazımızdan daha ayrıntılı bilgi alarak, kedinizin derdini anlayıp, zaman kaybetmeden onu veterinerine götürebilirsiniz.
- Kedigillerden gelen ve yıllar yıllar önce insanlar tarafından evcilleştirilen minik dostlarımızın hala iyi birer avcı olduklarını unutmayın. Avcılık içgüdülerini asla yok edemeyeceğinizin farkında olmalısınız. Ağzında ölü bir kuşla karşınıza gelen kedinize vurmak, bağırmak çok anlamsız olur. Çünkü ona göre kendisi, sahibine hediye vermek isteyen, onunla avını paylaşmak isteyen, görevini başarıyla yerine getirmiş iyi bir evlattır.
- Kediler hayatımıza girdi gireli çok şey değişti. Kediler yalnızlığa, depresifliğe, ruhsal problemlere, üzüntüye; kısacası her derde devalardır. Başını okşadığınızda çıkardığı sesle kalbinizi okşar ve fiziki anlamda da iyileştirir. Size çok güvendiğini ve sizi çok sevdiğini söylemeye çalışır.
- Kediler, özellikle de yavru olanları hiperaktiftir, haşindir, oyun için de olsa sizi ısırmak ister, tırnaklarını törpüleme ihtiyaçlarını gidermek için yerler arar, meraklıdır ve yerinde duramazlar, hoşuna gitsin ya da gitsin yakınındaki bir eşyayı patisiyle ite ite aşağıya düşmesini izlemeye bayılırlar, 5 dakika içerisinde salonunuzu savaş alanına çevirebilecek kapasiteye sahiptirler. Tüm bu saydıklarımızdan ötürü kedinize bağırmayın ya da kızmayın. Ona vurmanız ya da yüksek sesle bağırmanız, onu daha da sinirlendirmekten başka bir işe yaramaz.
Kedilerde Genel Bakım Nasıl Yapılmalı?
Normal şartlarda on sene civarında yaşayan kediler, iyi bakıldığında ve mutlu olduğunda on beş hatta yirmi yıla kadar yaşamaktadır. Bir kediyi mutlu etmenin en güzel yolu; ona ilgi ve sevgi göstermektir.
Yorumlar 0